AUTHOR TUTORIAL TRAVELOGUE FOOD PET CARE BLOGSHOP

KEK MARBLE JELITA


Sekarang memang viral kek marble jelita ni, macam-macam rupa & corak. Ada bentuk bunga lah, leopardlah eh macam-macamlah tapi sememangnya cantik belaka. Memang x sama macam kek marble dulu2 yang macam mak2 kite buat tu. Teksturnya pun berbeza maybe sebab dah diolah bahan-bahanya. 

So, kalau korang nak try versi baru ni bolehlah cube k. Macam biasalah aku pun x nak lepaskan peluang untuk cuba, benda bermanfaat kan, why not! hehe ;D Oklah aku pun xmau membebel panjang, jom kite terus ke resepi kek ni.

Bahan-bahan:
  • 5 biji telur ayam gred B (asingkan putih n kuning di bekas yang berlainan)
  • 2 cawang tepung gandum (diayak)
  • 1 cawan marjerin (aku guna marjerin pelangi)
  • 1 sudu kecil baking powder (diayak)
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 100ml susu full cream xkisah apa2 jenama aku pakai Dutch lady
  • 2-5 sudu besar serbuk koko (diayak)
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
  • Pukul pakai mixer putih telur sampai fluffy then ketepikan
  • Pukul marjerin dengan gula kastor sampai warna jadi pucat
  • Kemudian, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sampai kembang
  • Bila dah kembang masukkan susu pekat, susu full cream dan esen vanila dan pukul lagi.
  • Lepas dah sebati, masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum yang dah diayak sekali dengan baking powder dan pukul sekejap untuk sebatikan je.
  • Last sekali masukkan putih telur yang dah fluffy tadi kedalam adunan dan buat teknik kaup balik pakai senduk je. Xpayah lame, cukup sekadar adunan tadi sebati dengan putih telur tu.
  • Bila dah siap, asingkan adunan kepada 2 bahagian atau terpulang kalau nak pakai banyak2 warna pun, ikut citerase korang.
  • Then, selang selikan dalam loyang n lorek ikut kreativiti korang
  • Bakar dalam oven pada suhu 160 degree, api atas bawah selama 40-50 minit (bergantung kepada oven korang).

Lupe pulak nak bagitau, untuk kek ni aku guna loyang petak 8inci. Pastu sebelum nak bakar kek tu, korang panaskanlah dulu oven tu, xde lah terkejut kek korang bile nak bakar nanti. Then cara nak tau kek dah masak ke belum korang cucukkan kek tu pakai cake tester atau lidi ke garfu ke, kalau x melekat kat lidi korang tu with means kek korang dah masak n ready to eat! Yummy!!

Tadaaaa!!!! ni lah rupe kek aku, x bape jelita sebab x pandai main warna, next time boleh cube lagi..hihi

Bile dah potong, bolehlah kan untuk 1st try ;P

Tekstur kek ni memang padat, x manis sangat tapi lembut bile dimakan. Senang cite sedaplah.lol. so korang shud try sebab oklah x la susah sangat untuk beginner macam aku. Ok korang, selamat mencuba!!!❤️❤️❤️


No comments:

Post a Comment